Мотоциклетните гуми

Мотоциклетните гуми са ключови за много от покозателите и поведението на вашата машина. От тях зависят сцеплението с пътя, стабилността на мотоциклета. С други думи – трудно е да се сетим за характеристика, на която те да не влияят, като е редно тук да включим и управлението, спирачния път, скоростта, горе споменатото сцепление и така актуалният напоследък разход на гориво.

На какво да обърнем внимание, когато избираме нови мото гуми? Точно както при автомобилните и тук работим с размери. Убедете се, че избраните от вас гуми отговарят на размера, марката, модела, типа мотоциклет. Най-лесно е да проверите в документите на вашия мотоциклет, където производителите са казали тежката си дума. Водещи фактори са диаметърът на джантата, общата широчина на гумата и височината на профила ѝ.

Ламелите, броят, дълбочината на каналите (последната гарантира комфорт и безопасност при офроуд приключения). Ако вашият модел е круизър, заложете на протектор с по-голям брой канали. Ако сте с пистовк мотоциклет, значи ви трябват и съответните гладки „пистарки“, при които броят на каналите е сведен до минимум.

Меки или твърди да изберете? Меките осигуряват по-добро сцепление, но и по-бързичко ще се наложи да ги смените.

Другият въпрос е камерни или безкамерни. Въздушният резервор в тези от първия вид ще поддържа оптимално налягането, минус е, че страничните им стени са по-лесни за пробиване.

Безкамерните гуми за мотоциклети са снабдени със специално покритие, чиято цел е да уплътни вътрешния обем на колелото. Именно това ги прави по-издръжливи и прегряват по-трудно при високи скорости.

Диагоналните се отличават се с дълъг експлоатационен живот. Тази им конструкция ги прави твърди и съответно по-подходящи за по-тежичките туристически модели. Бързото прегряване при високи скорост е основният им недостатък.

По-подходящи за спортни модели и високи скорост са гумите с радиална конструкция. Те са доста по-меки, а това е равносилно на по-комфортно усещане. За сметка на това се пробиват по-лесно, но пък не прегряват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *