Полезни съвети при избор на автомобил

Това ли се питате? Ама за какво? Ох, търся си майстор, който да ме придружи, за да направя правилен оглед на кола.

Защото нали сте чували какво става, когато отидеш във една автокъща и започваш да се луташ между хилядите коли. Много бързо при теб дотичва собственикът или негов колега и започва едно бърборене: „Ама тази е страхотна, а вътре салонът е лукс. Друга като нея няма да намерите.“

Направо ми е писнало. Винаги си тръгвам с празни ръце и с болки в главата от безсмислените и прехвалените думи за техните коли.

Един приятел ме ориентира да потърся по частни обяви и да не се шляя из автокъщите.

Така и направих. Разрових се в обявите и попаднах на един според мен свестен човек и при това разбрах и че е автомонтьор. Той карал коли от Швейцария и Германия. Взех му адреса и тръгнах натам.

При него имаше три коли, които изглеждаха много добре на външен вид. Поразгледах ги и се спрях на една.

И какво беше учудването ми когато собственикът най-любезно се обърна към мен и заяви: „А сега на направим и необходимия й оглед, за да се уверите, че всичко ще й е наред и ще бъдете спокоен на пътя.“

И се започна. Първо ме покани да вляза в нея и доста пообиколихме по улиците. След това я закара на канал – провери ходовата част и представете си имаше и апарат за компютърна диагностика.

След това, говорейки монотонно, собственикът ме запозна обстойно и с: нивото на маслото, маркучите, тръбопроводите и скобите, че са без дефекти, нивото на спирачната течност и охлаждащата вода са в изправност, двигателят е студен преди запалването, няма скърцане, триене, виене и вдигане на обороти/което се установи и при разходката ни/, плюсовете на акумулатора са чисти и не показват следи от оксидация, спирачните дискове и накладки са в изправност, ауспухът е в изправност и още толкова много неща, че направо аз само клатех с глава и одобрявах.

После, и не на последно място, след обстойния оглед на кола, на която бях се спрял бе ми представена и от вътре като интериор и там нямаше никакви забележки.

А цената на огледа бе символична. Денят ми си остана много слънчев и щастлив.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *